Çalışma Saatleri: 09:00 - 18:00
“Invisalign” olarak da bilinen şeffaf diş plağı, görünmez anlamına gelen “invisible” ve düzeltici anlamına gelen “aligner” kelimelerinin birleştirilmesinden meydana gelir. Şeffaf plak yönteminde, daha hafif diş çapraşıklıklarının ve çene bozukluklarının olduğu ortodontik tedavi gerektiren durumlarda başvurulmaktadır. Bu uygulamada diğer uygulamalar gibi braketler ve teller mevcut değildir. Hastanın diş yapısı ve ulaşılmak istenen düzeltme için hasta özel 3D ölçümlere tabi tutulur. Yapılan ölçümler ışığında hastaya özel şeffaf plaklar hazırlanır ve tedavi bu şekilde yürütülür.
Şeffaf plak tedavisi, invisalign tedavisi olarak da adlandırılır. Invisalign tedavisi ülkemizde son yıllarda oldukça sık kullanılan bir ortodontik tedavi yöntemi haline gelmiştir.
Öncelikle şeffaf plakların üretilmesi için diş hekiminiz ağzınızdan ölçü alır. Ardından şeffaf plakların üretilmesi için gerekli olan dijital ortama aktarma işlemi başlamış olur. Bu ölçüler CAD-CAM sistemi adı verilen 3 boyutlu tarama yöntemiyle bilgisayara aktarılır. Bu şekilde sanal ortama aktarılmış olan dişler, simülasyon yardımıyla hareket ettirilir ve tedavi sonucunda ulaşılacak olan görüntü elde edilmiş olur.
Düzgün bir diş arkı elde etmek için dişlerin hareket etmesi gereken pozisyona göre şeffaf plak üretilir. Her bir şeffaf plak 0.5 mm’lik veya 1 mm’lik bir hareket sağlar. Her bir şeffaf plak 15 günde bir değiştirilir ve sonra yeni plağa geçilir.
Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri olarak şeffaf plakları üretilir. Her plak 0.5 mm veya 1 mm’lik hareket yaratır. Plaklar 15 gün boyunca takılır. Daha sonra diğer plağa geçilir.
Şeffaf plak tedavisi, diğer ortodontik tedavi yöntemlerine kıyasla estetik anlamda çok daha avantajlıdır. Bu nedenle şeffaf plak tedavisi, genellikle estetik kaygı taşıyan hastaların en çok başvurduğu yöntem haline gelmiştir. Bu tedavinin avantajları;
Şeffaf plak tedavisi, muayene ile başlar. Muayenenin ardından hastanın şeffaf plak tedavisi için uygun olup olmadığına karar verilir. Hasta eğer tedaviye uygunsa ağızdan alınan ölçülerle dişlerin dijital ortama aktarılması gerekmektedir. Dijital ortama aktarılan dişlerin ölçüleri sayesinde hastanın tedavi sonunda ulaşacağı dişlerin son halinin görülebilmesi sağlanır. Dijital ortama aktarma işlemi yaklaşık 1-2 hafta sürer.
Şeffaf plak tedavisi, kişiye özel sert plastikten üretilen şeffaf plaklar yardımıyla yapılan bir ortodontik tedavidir. Kişiye özel olarak üretilen bu plaklar, 2 haftada bir değiştirilir. Bu değişimler ile dişler istenilen yöne hareket ettirilmiş olur. 2 haftada bir değiştirilen plakların artık sonuncusuna gelindiğinde ve dişler istenilen konuma geldiğinde dişlerin arkasına “retainer” adı verilen ve görünmeyen bir tel takılır ve tedavi sonlandırılır.
Şeffaf plak tedavisi boyunca plaklar gün içinde ortalama 20-22 saat takılmalıdır. Plak takılmayan saatlerin ise yemek yemek ve diş fırçalamak için kullanılması gerekir. Tedavinin başarılı olması hastanın istikrarlı bir şekilde plaklarını kullanması gerekir. Plakların istenilen saatler boyunca takılmaması tedavinin ilerleyişini olumsuz etkiler.
Şeffaf plak tedavisinin her ne kadar estetik açıdan birçok avantajı olsa da dezavantajları da yok değildir. Şeffaf plak tedavisinin dezavantajları;