FUE Saç Ekimi Yönteminin Doğuşu ve Saç Ekimi Uygulamalarında Kullanımı
Saç Ekim Tedavisi Tarihi ve Dünyadaki Denemeler
Bilinen ilk saç ekimi işlemi denemesi 1822 senesinde Almanya’da bir tıp doktoru ve öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Burada doku parçasıyla alınan saç folikülleri istenilen bölgeye nakledilmeye çalışılmıştır. İlerleyen süreçte 1939 yılına geldiğimizde Japon dermatolog Okuda tarafından yara ve yanık izi olan lokal bölgelere yapılmaya başlanmıştır. 1952 yılına geldiğinde Amerika’da ilk defa erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişiye Dr. Norman Orentreich ve ekibi tarafından yapılmıştır.
Teknikler ve Yöntemler
1950 lerden 2000’li yıllara kadar yapılan FUT ( Follicular Unit Transplantation ) işlemlerinde donör alandan (iki kulak arası ense bölgesinden) alınan doku parçası çok büyük bir alana sahipti. Alınan bu bölgedeki saç foliküllerinin de hepsi kullanılmıyordu dolayısıyla işlem yapılan kişi hem fazlasıyla doku kaybına uğruyor hemde operasyon sonrası cildinde yara ve dikiş izi kalıyordu.
Ayrıca alınan doku sonucu bölgede his kaybı yaşıyor ve istenilen sayıda saç folikülü ekilmediği için boşlukları kapanmıyordu. Bu durumun sonucu olarak saçlarda doğal görüntü oluşmuyordu. Fakat yinede Saç Ekimi Firmaları tarafından daha iyi bir yöntem bulunmadığı için tercih ediliyordu.
Profesyonel Saç Ekimi Merkezleri ve Gelişim Süreci
2001 yılında devrim niteliğinde olan kalem tekniğinin kullanılmaya başlanması ile Tedaviler yeni bir başlangıçla gelişmeye devam etmiştir.
Bu ekim yöntemi şuan DHI Yöntemi ( Direct Hair lmplantation ) veya CHOI Yöntemi ismiyle bilinmektedir. Temelinde saç folikülleri ve bir miktar doku parçası ile birlikte 1mm -1,1mm -1,2 mm -1,3 mm çapındaki özel uçlar kullanılarak manuel olarak veya motor ile donör alandan tek tek alınmaktadır. Yöntemin faydaları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttu. Uçların ince olması nedeniyle ekilecek alanın büyüklüğüne göre operasyon 2-3 seansta tamamlanabiliniyordu. Ayrıca saç kökleri alınan bölgelerde çukur olması
Tek tek alınmasından ve milimetrik uçlar kullanıldığından dolayı bu süreç ekilecek sayıya göre çok uzun süreleri bulmaktadır. Bu yüzden ekilecek alanın büyüklüğüne, donör alanının yeterliliğine ve doku kalitesine göre ekim işlemi 2 veya 3 seansa bölünmekteydi. Tek seansta yüksek sayı da saç folikülü ekilmeye çalışılırsa da operasyon süreci çok uzadığı için alınan saç foliküllerinin deforme olup ölmelerine sebep oluyordu. Bu yüzden de donör alandan alınan saç foliküllerin de boş yere kayıplar veriliyor ve sonra ihtiyaç olduğunda alınacak saç folikülünde azalmasına sebep oluyordu.
İleri Teknoloji Arayışları
2006 yılından itibaren mikro motor teknolojisinin geliştirilmesiyle birlikte FUE Yöntemi ( Foliküler Ünite Ekstraksiyon ) daha da aktif kullanılmaya başlandı. Bu yöntem de donör alandan saç foliküllerinin alınması için kullanılan mikro uçların ( punch ) kalınlığı ilk yıllarda standart 0,9mm ve 1,0 mm arasında değişmekteydi.
Fakat ilerleyen yıllarda daha da incelerek saç teli kalınlığı baz alınarak 0,6mm – 0,7mm – 0,8mm kalınlığında uygun punch kullanılarak saç folikülü alımları başlamıştır. Bu sayede de donör alanda iz bırakmadan saç folikülleri alınımı sağlanmış oldu. FUE Saç Ekimi ile iz oluşumun önüne geçilmiş ve daha doğal görüntüler elde edilmiştir.
Saç Ekimi Yapan Şirketler tarafından tercih edilen Mikro motor tekniği ile FUE yönteminin diğer bir artısı da operasyon süresinin daha kısa olmasıdır. Bu sayede alınan saç folikülü sayısı yüksek olsa bile operasyon süresi kısa olduğu için alınan saç folikülleri deforme olmadan istenilen bölgeye nakledilebiliyor.
Bir yazımızın da sonuna geldik konunun genelinden de anlaşılacağı gibi SAÇ EKİMİ hala gelişmeye devam eden bir sektör olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojik gelişmeler ile paralel olarak ilerleyen bu alanda en önemli detay profesyonel hizmet sunan kurum ve kuruluşları tercih etmenizdir.